2014. február 6., csütörtök

Ikarus 254

Ikarus 254

Újra Magyarországon a 6 közül az egyik!A legyártott 6 
autóbuszból kettőt az NDK rendelt állami szervek részére, a 254 K1 és a Nizzában kiállított 254 P1 jelű prototípusokat, valamint két nullszériás 254.08 kivitelű
autóbuszt belföldön értékesítették, többek között az IBUSZ és a Balaton Tourist számára.

Egyenlőre nem tudni, hogy a 6 jármű közül az Erdélyből visszakerült busz melyik, de összehasonlítva a fent látható reprodukcióval úgy tűnik, mintha az lenne.
"A 200-as sorozat emelt padlószintű távolsági tagjára sem kellett sokat várni, az Ikarus 270-s építése során szerzett tapasztalatokat felhasználva 1976-ban bemutatkozott a Kumor Gyula tervezte Ikarus 254-es első példánya. A gazdagon felszerelt, 220 lóerős motorral hajtott légkondicionált járművek már a szuper-luxus kategóriát célozták meg, elérve a nyugat-európai buszgyártók legigényesebb gyártmányainak színvonalát. Az Ikarus - a tervező törekvésének köszönhetően - ezen a típuson alkalmazta először a ragasztott üvegezést. A buszok a 250-es típus módosítatlan fenékvázára épültek, a sorozatgyártásra érett járművekhez azonban szükség lett volna annak átdolgozására. Az Ikarus 254-es továbbfejlesztését háttérbe szorította, hogy felgyorsult a gyár új távolsági típuscsaládjának tervezése. Végül a külföldi próbautakat is megjárt típusból a bemutatókocsikon kívül nagyobb sorozat nem készült."

Gerlei Tamás, Kukla László, Lovász György: GÖRDÜLŐ LEGENDÁK c. könyvből.

4 megjegyzés: